Lær dit barn at spise selv: tips og tricks

Rejsen fra at hjælpe sin lille guldklump med at spise - til at lade dem blive selvstændige hvad angår mad, kan være lang. Processen kan være lang, hård og beskidt.

Giv slip og giv lov

For det første er det rigtig vigtigt at processen starter når barnet selv er klar. Når der vækkes en interesse for at spise selv, skal man give slip. Mange frygter et hjem, der kan komme til at ligne et klasselokale efter en madkamp, men der er visse forholdsregler kan man tage i brug. For det første må man bære sig ad med lidt kaos og være klar med gulvmoppen. Børn leger, undersøger og udforsker maden på alle mulige måder, hvilket kun gør dem klogere på hvordan maden skal håndteres. Udover bord og gulv er barnets eget tøj også i stor fare for at blive smurt ind i mad. Denne beskidte del af processen kan hjælpes på vej af de fineste hagesmække, som endda kan personliggøres. Dette vil mindske nervøsiteten som forældre, hvilket er vigtigt. Giv slip og giv lov.

Observering og efterligning

Børn lærer ved at observere og forsøge. Derfor er det rigtig vigtigt, at man som forældre spiser med barnet, da de på den måde har mulighed for at observere og dermed efterligne bevægelser. At lære at spise skal være sjovt og hyggeligt for barnet, hvorfor det er vigtigt at det foregår i en social kontekst uden fokus på barnet. Hvis man som forældre hele tiden har øjnene på børnene og kommenterer på hvad og hvordan de spiser, opstår der dårlig stemning - og det kan nemt blive en stresset situation for børnene.

Den sociale kontekst er yderligere vigtig, da det psykologiske synspunkt fremviser, at spisning er en aktivitet som alle gør i alle aldre og at det er helt normalt.

Brug af børnebestik

At spise selv er en meget svær koordinationsøvelse, som hurtigt kan ende ud i det rene kaos. Det anbefales derfor at skære maden ud i mundrette bidder så det kan spises med hænderne. Dette vil gøre det nemmere for barnet at håndtere og spise i første omgang.

Når barnet bliver ældre og opfanger muligheden for at spise med ske og gaffel, er det en god idé at introducere bestikket. Børns motorik er langt fra færdigudviklet, når de begynder at spise selv. Derfor er det utrolig vigtigt at der gøres brug af børnebestik, for at undgå mulige skader på tænderne med det ellers skarpe sølvbestik. Når børn har deres eget bestik, vil deres motivation for at lære at spise helt sikkert også stige!

Når børnene er gamle nok til at spise selv og begynder at vise interesse for at lære, er det vigtigt at gribe nysgerrigheden. Ved at følge ovenstående små og enkle tips, vil processen omkring at lære børnene at spise selv med sikkerhed blive nemmere.

Black friday nærmer sig og en masse tilbud er at finde! Se her, for at få et overblik over tilbud til babyer og børn!